Saturday, May 10, 2014

ŞALGAM YAPIMI

Malzemeler:

4kg siyah havuç
2kg şalgam
Yarım su bardağı tuz
Yarım su bardağı şeker
Yaş Maya
1su bardağı un
2 su bardağı köftelik bulgur
Ekşi kayısı
1.5 su bardağı (Küçük su bardağı ise) veya 1 su bardağı (büyük bardakla) Nohut

Yapılışı:

Önce bir kaba maya konur. Az ılık su ile maya eritilir. 2 su bardağı ılık su eklenerek maya eritilir. Önce un eklenir. Güzelce karıştırılır. Daha sonra bulgur eklenir iyice elle karıştırılır. Eğer yoğurulan hamur katı ise biraz ılık su eklenir. Çünkü cıvık bir hamur olması gerekiyor. Ağzı kapatılan hamur üzeri sarılarak 1 gün mayalandırılır. Açıldığında bira mayasının güçlü kokusunun oluşması gerekir.

Büyük 20lt bir bidon güzelce yıkanır. İçine Kabuları soyulup halka halka doğranan şalgamlar atılır. Bunun üzerine güzelce yıkanıp, dış kabuğu alınan ve uzun 4 parçaya ayrılan siyah havuç eklenir.  Bu işlem yapılırken elinizi boyamaması için mutlaka eldiven giyilmelidir.

Havuçlar bidona doldurulduktan sonra bir beyaz tülbentten yapılan torbanın ortasına mayalanan hamur konur. Üzerine nohut ve ekşi kayısı eklenir. Torbanın ağzı üzerinde boşluk kalacak şekilde sıkıca bağlanır.  Bu torba havuçların üzerine bidona konur. Üzeri su ile doldurulur. Bidon sıkıca kapatılır. Daha sonra siyah büyük bir poşet içine yerleştirilen bidon balkonda serin bir yerde 15-20 gün saklanır. Arada bidon hafifçe sallanır. Mayanın  her tarafa eşit düzeyde yayılması için bidon arada sallanır.
20 gün sonunda şalgam haline gelen bidon açılır. Maya çıkarılır. İçinde yer alan şalgamlar atılır. Geriye kalan havuç ve şalgam şişelere doldurularak afiyetle içilir. Arzu edilirse servis edilirken acı turşu suyu eklenir.


No comments: